onsdag 26 oktober 2016

Božo Vreco - Malmö/Malmö Live 28/10, Stockholm/Stadsteatern 29/10 2016

Hej,
Vi har stor glädje att presentera största Bosniska Sevdah artisten Božo Vreco!
Božo Vreco  - Musikalisk HBTQ-ikon från Bosnien och Hercegovina!
Malmö - Malmö Live 28/10 2016 - kl.19:00
Stockholm - Kulturhuset Stadsteatern 29/10/2016 - kl. 20:00

Božo Vreco - modern sevdah!

Božo Vreco är en modern Sevdah-artist som revolutionerar genren och samtidigt utmanar den bosniska machokulturen. Musikstilen Sevdah karakteriseras av smäktande musik med texter om olycklig kärlek och längtan.
Sevdah, Bosniens Hercegovinas folkmusik, skapades för 500 år sedan och skrevs oftast av kvinnor med krossade hjärtan. Texterna handlar om olycklig kärlek och intensiva känslor. Det har varit en strängt traditionell musikgenre som få vågat förnya i över 60 års tid. Förrän nu.
Mot machonormen
Att våga vara sig själv och att vara öppen med sin sexualitet är det som gör Božo Vreco till en av de mest kontroversiella artisterna på Balkan just nu. Klädd i kvinnokläder framför han ett kvinnligt kulturarv i ett machosamhälle, med egna och nyskapande Sevdahsånger.
Kämpar för jämställdhet
Han är både älskad och hatad och anses vara en stor HBTQ-ikon på Balkan. Av sina fans ses han som en kämpe mot fördomar om homosexualitet men också någon som genom sina sånger försvarar kvinnans plats i samhället.
Božos texter handlar inte bara om smärta och olycklig kärlek utan har även ett bredare budskap om frihet.
Sevdalinka är en traditionell genre av folkmusik från Bosnien och Hercegovina. I musikalisk mening kännetecknas Sevdalinka av ett långsamt eller måttligt tempo och intensiva, emotionella melodier. Musiken är mycket genomarbetad, känsloladdad och sjungs traditionellt med passion och glöd. Kombinationen av orientaliska, europeiska och sefardiska element gör den här typen av musik unik i jämförelse med andra typer av folkmusik från Balkan.

Välkomna till en magisk föreställning!
Vi kommer att filma delar av konsert - en svensk dokumentär film om Bozos karriär spelas under Sveriges turnee 😊

Biljetter:
Božo Vrećo - live Malmö/Malmö Live fre. 28/10 2016
http://malmolive.se/program/bozo-vreco
malmolive.se
Sevdah, Bosniens Hercegovinas folkmusik, skapades för 500 år sedan och skrevs oftast av kvinnor med krossade hjärtan. Texterna handlar om olycklig kärlek och ...


& Stockholm Stadsteatern lör. 29/10 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar